Η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου «ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ – Η εξέλιξη ή το τέλος του Ανθρώπου;» της Σωτηρίας Ορφανίδου από τις Εκδόσεις Διαδρομή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στον Πολυχώρο Books & Beans στο Παγκράτι με εκλεκτούς ομιλητές και δεκάδες παρευρισκόμενους, οι οποίοι άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις.
Αρχικά, η κ. Σωτηρία Ορφανίδου έκανε μια σύντομη αναφορά στους στόχους και στη δομή του βιβλίου, καθώς και στην αναγκαιότητα να μελετηθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο ο Μετανθρωπισμός και όσα πρεσβεύει, ώστε να αποκτηθούν εφόδια για μια καλύτερη κατανόηση των αναδυόμενων ιδιότυπων φαινομένων της σημερινής νέας πραγματικότητας. Επισήμανε ότι το δεύτερο αυτό βιβλίο της συμπληρώνει το πρώτο, με τίτλο «Ψηλαφώντας τον Άνθρωπο του Μέλλοντος» (Εκδ. Διαδρομή, 2023), ολοκληρώνοντας μια εισαγωγική προσπάθεια περιγραφής και κατανόησης της σύγχρονης ανθρώπινης συνθήκης, στην οποία η ψηφιακή τεχνολογία και η βιοτεχνολογία φαίνεται πως αποκτούν καθοριστικό ρόλο.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Μαριάννα Νταλαμάγκα, Ιατρός Βιοπαθολόγος-Επιδημιολόγος, Καθηγήτρια Κλινικής Βιοχημείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοχημείας, η οποία ανέπτυξε με προσιτό τρόπο τις σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της Βιοτεχνολογίας, της Γενετικής και της Νανοτεχνολογίας, τις σημερινές δυνατότητες, τα θεραπευτικά οφέλη, τις μελλοντικές επιδιώξεις, αλλά και τους περιορισμούς που θέτει η ίδια η φύση. Έθεσε έτσι σε έγκυρη, ρεαλιστική και επιστημονική βάση τα κύρια σημεία της βιοτεχνολογικής παρέμβασης στον ανθρώπινο οργανισμό, θέτοντας τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και της βιοεπιστήμης στις πραγματικές διαστάσεις τους, που όπως διαφάνηκε αυτές βρίσκονται αρκετά μακριά από τις συχνά παρορμητικές και μη ρεαλιστικές μετανθρωπιστικές και τεχνοουτοπιστικές επιδιώξεις.
Έπειτα, ο κ. Διονύσιος Σκλήρης, Δρ. Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου της Σορβόννης, Πτυχ. Κλασικής Φιλολογίας και Θεολογίας, διατύπωσε τα ανθρωπιστικά και υπαρξιακά ερωτήματα που ανακύπτουν στο εντελώς πρωτόγνωρο τοπίο του επαναπροσδιορισμού του ανθρώπου και της ενεργής παρουσίας της Τεχνητής Νοημοσύνης σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής. Έκανε μια σύντομη αναδρομή σε αντίστοιχες κρίσιμες καμπές που παρατηρήθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας και επισήμανε τα χαρακτηριστικά της ανθρωπινότητας που θα μας ξεχωρίζουν από τις μηχανές.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.